Avrupa Birliği ve Ukrayna, Kırım krizinin patlak vermesine sebep olan Ortaklık Anlaşması‘nın siyasi kısmını imzaladı. Serbest ticaret anlaşması ise Ukrayna’da Mayıs’ta yapılacak seçim sonrasına bırakıldı.
Avrupa Birliği Konseyi Başkanı Herman Van Rompuy demokrasinin önemini vurguladı:
“Ukrayna halkının demokrasinin temelini oluşturan değerler ve hukukun üstünlüğünün önemsendiği müreffeh bir ülkede yaşamak istediğini kabul ediyor.”
Ortaklık Anlaşması‘nın en önemli bölümü olan serbest ticaret anlaşmasının Ukrayna’da 25 Mayıs’ta yapılacak seçimlerinin ardından imzalanması planlanıyor.
Ukrayna geçiş hükümeti Başbakanı Arseni Yatsenyuk durumu değerlendirdi:
“2 şekilde cevap verilebilir: birincisi uluslararası kamuoyu için kabul edilemez olan askeri seçenek. Kimse 3. dünya savaşı istemiyor. Diğer seçenek ise siyasi, diplomatik ve ekonomik. Rusya’ya en doğru cevap ekonomik baskı olacaktır. Doğalgaz ve petrolü özellikle Avrupa Birliği’ne satıyorlar. Karşılığında Euro, Dollar ve Pound alıyorlar. Bununla bağımsız bir ülkeyi işgal etmek için silah, tank ve askeri araç satın alıyorlar.”
Geçtiğimiz Kasım ayında görevinden parlamento tarafından azledilen Ukrayna Devlet Başkanı Viktor Yanukoviç Avrupa Birliği ile serbest ticaret anlaşmasını imzalamaktan son anda vazgeçmişti.
Bu arada Brüksel’de toplanan AB liderleri, Rusya’ya ilave yaptırım kararı aldı. Bu çerçevede 12 Rus ve Kırımlı yetkilinin daha mal varlıkları dondurulacak ve seyahat yasağı getirilecek.