Almanya Başbakanı Angela Merkel’in daveti üzerine bu ülkeye bir çalışma ziyareti gerçekleştiren Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, önemli açıklamalarda bulundu.
Berlin’deki Alman Dış Politika Cemiyeti’nde ’21’inci Yüzyılda Türkiye, Avrupa ve Dünya’ temalı konuşma yapan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye’nin AB üyelik sürecine değindi:
“Esasen, dünyamızın son yıllarda şahit olduğu önemli hadiseler, Türkiye-Avrupa Birliği ilişkilerinin önemini, Türkiye’nin AB üyesi olmasının hayatiyetini net bir şekilde ortaya koydu. Küresel finans krizi, Arap uyanışı, Suriye ve Mısır meseleleri. Özellikle bunlar başta olmak üzere çok sayıda gelişme, aslında Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne değil, Avrupa Birliği’nin Türkiye’ye olan ihtiyacını hepimizin görmesini sağladı. Bakınız burada birkaç noktayı özellikle vurgulamak istiyorum. Türkiye ekonomisi, 2002-2012 arasındaki 10 yılda ortalama yüzde 5 büyüme kaydetti. Milli gelirimiz üç kattan, ihracatımız ise dört kattan fazla artış kaydetti. Artan nüfusa rağmen işsizlik azaldı. Türkiye ekonomisinin en önemli sorunlarından olan yüksek ve belirsiz enflasyon dönemi artık geride kaldı. Borçlanma faizleri düştü, borçluluk oranı ciddi şekilde azaldı ve bütçemiz sarsılmaz bir disipline kavuştu. Bunun yanında finans ve bankacılık alanında, mali alanda çok önemli yapısal reformlar gerçekleştirdik. Türkiye’de ekonomik büyümenin ve demokratikleşmenin önündeki en büyük engellerden biri terör meselesiydi. Terörün sosyal maliyeti kadar ciddi bir ekonomik maliyeti vardı. Ayrıca terör, sağlıklı bir ortamda reform yapılmasını,siyasetin süreçlere egemen olmasını engelliyordu. Yoğun gayretlerimiz neticesinde terör meselesi çözüm yoluna girdi diyebilirim. Çünkü son 1 yılı aşkın süredir Türkiye terör nedeniyle kayıplar yaşamıyor.”
Önemli değişimlerle şekillenen uluslararası sistemde, Türkiye’nin,sorumlu ve ilkeli yaklaşımıyla gelişmelere olumlu bir defa katkı yapmaya çalıştığını anlatan Başbakan Erdoğan, “Burada son olarak şunu da vurgulamak isterim. Türkiye ile Almanya, çok uzun bir tarih diliminde önemli işbirlikleri sergilediler. Şu anda Almanya Türkiye’nin en fazla ihracat yaptığı ülke. İthalatımızda da Almanya ikinci ülke konumunda ve turizmde Almanya’dan ülkemize gelen turist sayısında Almanya birinci sırada. 5 milyonu aşkın Alman vatandaşı ülkemizi ziyaret ediyor. Şu anda Norveç son zamanlarda öne çıktı şöyle; yerleşik olarak da Norveç halkı birinci sırada, ikinci sırada da Almanya. Artık halklarımızın kaynaşma süreci çok çok farklı bir konumda. Dolayısıyla böyle bir yaklaşımın, böyle bir kaynaşımın olduğu iki ülkenin geleceğe yönelik atacağı adımların çok anlamlı olduğuna inanıyorum “ şeklinde konuştu.
Gerek Almanya’daki Türk yatırımlarının, gerekse Türkiye’deki Alman yatırımlarının çok ciddi boyutlara ulaştığını anlatan Erdoğan, şunları belirtti:
“Türkiye’de yerleşen Alman vatandaşları ve turistler, kendilerini ikinci evlerinde hissediyorlar. İnanıyorum ki Almanya’da bulunan 3 milyon Türk de kendilerini bu şekilde ikinci evlerinde hissetmenin şu anda mutluluğu memnuniyeti içindedirler. Almanya’daki Türkler ise ikinci, üçüncü ve dördüncü nesillerle artık Alman toplumunun önemli bir unsuru haline geldiler. Tarihin ve bugünün önümüze koyduğu bu tablo, iki ülke için çok önemli bir fırsattır. İlişkilerimizi, işbirliğimizi daha da ileri seviyelere taşımak için gayretlerimiz kesintisiz sürecek”
Türkiye’nin Avrupa Birliği sürecinde Almanya’dan daha fazla katkı yapmasını isteyen Başbakan Erdoğan, şu anki desteğin yeterli olmadığının altını çizdi:
“Almanya’dan biz, Avrupa Birliği sürecimizde en büyük katkıyı, en büyük desteği görmek istiyoruz. Şu ana kadar olanı yeterli değil. Sadece Almanya’da yaşayan Türklerin nüfusunun, birçok Avrupa Birliği ülkesi nüfusundan fazla olduğunu hatırlatmak isterim. Avrupa Birliği’nin tabii bir üyesi olan Türkiye,resmen üyelik için de reformlarını kesintisiz olarak sürdürecektir. Almanya içindeki dostlarımızdan, bilim insanları, sanatçılar, iş adamlarından, Almanya’da yaşayan diğer ülke vatandaşlarından da bu sürece destek vermelerini bekliyor, bunu gönülden arzu ediyoruz.”
Berlin’deki Başbakanlık binasında bir araya gelen Başbakan Erdoğan ve Almanya Başbakanı Angela Merkel, görüşmelerinin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.
Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne tam üyeliği konusunda tereddütleri bulunduğunu dile getiren Merkel, düşüncelerinde herhangi bir değişiklik olmadığını ifade etti:
“Bu gizli bir şey değil, fikirlerim değişmedi. Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne tam üyeliği konusunda tereddütlerim var. Ancak şu aşamada bu durum bizi etkilememeli. Bu ucu açık bir süreç ve sürecin devam etmesini istiyoruz”
Bu arada başkent Berlin’deki tarihi Brandenburg Kapısı önünde toplanan bir grup, sloganları atarak Erdoğan‘ı protesto etti.