Dünya’nın en genç ülkesi Güney Sudan’da sular durulmuyor. Birleşmiş Milletler’e ait bir yerleşke saldırıya uğradı ve 3 Hintli barış gücü askeri Perşembe günü yaşamını yitirdi. Darbe girişiminin başarısızlığa uğradığı Pazar gününden bu yana,Cumhuriyet Muhafızları ile ordu içindeki isyancı grup arasında yaşanan çatışmalar nedeniyle yüzlerce insan öldü.
Birleşmiş Milletler Genel Sekreter Yardımcısı Jan Eliasson önceki gün yaptığı açıklamada bu saldırıyı doğruladı:
“Güney Sudan’da şu anda yaşanmakta olanlar BM Genel Sekreteri’ni oldukça kaygılandırıyor. Ben ve çalışma arkadaşlarım bu kriz üzerine yoğunlaştık. Jonglei eyaletindeki Akobo kentindeki yerleşkemiz saldırıya uğradı ve can kaybı yaşandığı yönünde bilgiler geliyor.”
İsyancı askerler kendilerini Riek Machar‘ın taraftarları olarak lanse ediyor. Hükümet yetkilileri ise bu gurubu şiddetin sorumlusu olarak gösteriyor. Ülkedeki çatışmalar Çarşamba gününde Jonglei eyaletinin başkenti Bor’a ulaştı.
Çatışmalarda etnik aidiyet önemli rol oynuyor. Başkan Salva Kiir, Dinka kabilesine mensup iken Machar, Nuer kabilesinden. Kiir daha önce Bor şehrinde Nuerlere karşı etnik katliam yapmakla suçlanıyor.
İnsan Hakları İzleme Örgütü‘ne göre ülkede etnik aidiyete göre ufak çaplı saldırılar ve katliamlar yapılıyor. Nuer kabilesi Başkan’a bağlı askerlerin hedefinde yer alıyor.
Güney Sudan Devlet Başkanı Salva Kiir geçtiğimiz Çarşamba günü eski Devlet Başkan Yardımcısı Machar ile görüşebileceğini açıkladı. Machar ise Kiir ile sadece Başkanlıktan istifa ederse konuşabileceğini belirtiyor.
Daha önce Sudan‘ın ikiye ayrılıp Güney Sudan Devleti oluşumunu sonuna kadar destekleyen Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Barack Obama, ülkenin iç savaşın eşiğinde olduğunu ifade etti. Washington kendi vatandaşlarını korumak için bölgeye 45 asker gönderdi.