Okula geri dönüş

euronews (Türkçe) 2013-12-18

Views 76

Nuno Prudêncio, euronews:
“Okulu bırakma oranının Avrupa ortalamasının neredeyse iki katı olduğu İspanya’da, konuya farklı bir açıdan bakmak istedik. Barselona şehrindeyiz ve eğitimini yarıda bıraktıktan sonra okul sıralarına geri dönen gençlerle konuşacağız.”

Gençlerin eğitim hayatını yarıda bırakması konusu kanayan bir yara olmaya devam ediyor. Avrupa Komisyonu’nun yayınladığı rakamlara göre Avrupa’da okulu bırakma oranı %14. Neredeyse her 6 çocuktan biri diploma almadan okulu terk ediyor. Bunun çok değişik sebepleri var. Avrupa Birliği’nin hedefi ise bu rakamı 2020’ye kadar %10’un altına çekmek.

Diğer taraftan, ülkelerdeki tablo büyük farklılık gösteriyor. Okulu terk etme oranının AB ortalamasının iki katından daha fazla olduğu İspanya’da bazı gençlerle bu konuyu ele aldık.

Lucas okul hayatını yarıda bırakanlardan birisi. Yaklaşık 10 yıl önce bu kararı alan genç, “Okul bana cazip gelmiyordu. Daha küçüktüm, ama okumanın bana hiçbir şey getirmeyeceğini düşünüyordum. 16 yaşında olmama rağmen okul dışında para kazanabileceğimi biliyordum. Yani okula gitmek bana zaman kaybı gibi geliyordu.” diyor.

Lucas inşaat ve lojistik alanında çalışmış. Fakat sağlık problemleri nedeniyle işi bırakmak zorunda kalmış. Sonra eğitim hayatına tekrar dönmeye ve kimya laboratuvarı teknisyenliği için lise diploması almaya karar vermiş: “Okula tekrar dönme fikri açıkçası beni korkuttu. Fakat şu an daha olgunum ve dönmeye karar verdim. Aslında burda yaptığım şey de dışarda çalışmaya benziyor, yani çok mücadele etmem gerekiyor. Üniversiteye gidenlerle ne zaman bir araya gelsem, konuşma sürekli eğitim ve kültür üzerine oluyor ve kendimi yabancı gibi hissediyorum. Liseyi bitirdikten sonra artık ben de birçok soruya cevap verebiliyorum.”

Mar Corredor da benzer bir süreç yaşamış. Katıldığı gönüllülük projesi tekrar okula dönmesinde etkili olmuş. Şu an engelli insanlara yardım konusunda eğitim alan Mar okulu bırakma sebebini açıklarken, “Dersleri kaçırmaya başladım ve sonuçta okulu bıraktım. Hiç motivasyonum kalmamıştı, sevmiyordum ve sonumun ne olacağını bilmiyordum. Diğer taraftan, okulu bitirmek iş bulmak için çok önemli. Çünkü işverenler sürekli daha fazla diploma, yüksek lisans veya başka şeyler istiyor.” ifadelerini kullanıyor.

Lucas ve Mar kendi istekleriyle okul hayatına geri döndü. Erasmus Plus adlı Avrupa programının da en büyük hedeflerinden birisi işte bu. 2020 yılına kadar tüm Avrupa’da okul bırakma oranlarının %10’un altına çekilmesi hedefleniyor.

Xavier Chavarria Navarro, Okul Bırakmayı Önleme Projesi:
“Şu an İspanya’da eğitimi yarıda bırakma oran %30 civarında. Bugüne kadar inşaat sektöründe iş imkanları çoktu, şimdilerde ise turizm alanında. Bu işlerin çoğunluğu belli bir deneyim gerektirmiyor. Yani eğitim olmadan para kazanabiliyorsunuz. Farklı ilgi alanlarına göre, müfredatta ayarlamalar yapabiliriz. Bu şekilde daha çekici bir eğitim imkanı sunmuş oluruz ve gençleri okula geri çekmeyi başarabiliriz.”

Ekonomik kriz, özellikle de inşaat sektöründeki sorunlar, birçok genci eğitimsizliğin yanında işsiz de bırakıyor. ‘Okul Bırakmayı Önleme Projesi’ gibi gençlerin tekrar okul hayatına dönerek eğitimlerini tamamlamaları noktasında birçok proje çalışması var.

Share This Video


Download

  
Report form