Bu gece gökyüzü, bilim dünyasını heyacanlandıran bir olaya sahne olacak. ISON kuyruklu yıldızı, TSİ 20.00 ila 22.30 arasında Güneş‘e adeta teğet geçecek.
Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), ISON‘ın Güneş yüzeyinin 1,2 milyon kilometre yakınından geçiş hareketini internet sitesinden canlı yayınlayacak.
Kuyruklu yıldızın bu esnada parçalara ayrılıp ayrılmayacağı ise gökbilimcilerin en çok merak ettiği konu: “Eğer parçalanır ise bu biliminsanları için bir anlamda daha iyi. Böylelikle kuyruklu yıldızın kimyasının neye benzediğini görebileceğiz. Bu Güneş sisteminin erken dönemlerinden kalmış bir parça ve 4 buçuk milyar yıl önce hangi koşulların varolduğunu bu sayede öğrenmek istiyoruz.”
ISON‘ın, parçalara ayrılması halinde Güneş‘in etrafını dolaştıktan sonra yolculuğuna devam ederken; Dünya’dan gündüz de görülebilecek derecede parlaklığa ulaşması bekleniyor.
Güneş‘e şimdiye kadar en çok yaklaşacak olan ve 325 bin km hızla ilerleyen kuyruklu yıldız 1 Ekim’den beri TÜBİTAK‘ın Antalya’daki Ulusal Gözlemevi’nden de takip ediliyor.
Bilimsel adı C/2012 S1 olan 5-6 km çapındaki ISON, Rusya’daki International Scientific Optical Network (ISON) adlı araştırma merkezi tarafından keşfedilmişti.