Ukrayna’nın AB ile imzalanması beklenen ortaklık anlaşmasına yönelik çalışmaları askıya alması muhalefetin tepkisiyle karşılaştı.
Eski Başbakan Yulia Timoşenko’nun serbest bırakılmasının önünü açacak yasal düzenlemenin parlamentoda reddedilmesinin ardından hükümetin ortaklık anlaşmasında da geri adım atması tartışmaları alevlendirdi.
Muhalefet lideri Vitali Klitschko başbakanın kendisiyle çeliştiğini belirtti:
“Ukrayna Başbakanı Sayın Azarov’un açıklaması daha önceki açıklamalarıyla ve Devlet Başkanı Yanukoviç‘in AB’ne entegrasyonla ilgili söyledikleriyle açıkça çelişiyor. Bu durumda, diğer devlet başkanlarına, uluslararası topluma ve Ukraynalılara yalan söylediler.”
Ticari sorunlarla ilgili Ukrayna, AB ve Rusya arasında üçlü bir komisyon kurulmasını öneren Kiev yönetimi, kararın “Ukrayna’nın ulusal güvenliğini sağlamak için” alındığını kaydetti.
Başbakan Yardımcısı Yuriy Boyko, AB’nin kendilerine yeterli ticari desteği sağlamadığını öne sürdü:
“Avrupalı ortaklarımız bize beklediğimiz güvenceyi vermedi. Son birkaç ayda Rusya ile ticari ilişkilerimizde yaşadığımız kayıpların Avrupa pazarına girecek ürünlerimizle telafi edileceğine dair bir işaret göremedik.”
Ukrayna’nın kararı Brüksel’de hayal kırıklığına yol açarken, gelişmeler Kiev’in tercihini Rusya’dan yana kullandığı şeklinde yorumlandı.
euronews:
“Kiev’deki Batılı diplomatlar büyük bir hayal kırıklığı yaşadı. Kiev’in bu kadar keskin bir fikir değişikliğine gideceği beklenmiyordu. Gerçi hala bunu Ukrayna’nın elini sağlamlaştırmak için uyguladığı bir taktik olarak görenler var. Ancak diplomatların birçoğu Moskova’nın zafer kazandığı ve Ukrayna’yı AB’den uzaklaştırmayı başardığı görüşünde.”