Corresendes Xeresa - De volteta per la Serra d'Irta - 17/11/2013

Corresendes XRS 2013-11-20

Views 59

Ens pots trobar a Facebook : https://www.facebook.com/pages/Corresendes-de-Xeresa/132908043422178

El Parc Natural de la Serra d´Irta es troba situat al NE de Castelló, en la comarca del Baix Maestrat. Ocupa part dels termes municipals de Peníscola, Santa Magdalena de Polpís i Alcalà de Xivert-Alcossebre.
La Serra d´Irta va ser declarada Parc Natural i Reserva Natural Marina d´Irta el 16 de juliol de 2002, mitjançant Decret del Govern Valencià nº 108/2002. La superfície protegida ocupa un total de 12000 Ha.
Està formada per una serra que discorre paral·lela a la línia de costa al llarg de 15 Km pràcticament inalterats en la qual podem trobar penya-segats, platges i cales. Destaca el penya-segat de Torre Badum per ser un dels més alts de la Comunitat Valenciana.
No presenta grans altituds, el bec més alt de 572 metres és el de Campanilles i la proximitat al mar no permet la formació de grans barrancs, sent el de major longitud el Barranc d'Irta amb 6 Km.
El matoll mediterrani és la formació vegetal dominant i hi ha espècies vegetals d'interès que podem trobar tant prop de la costa com en els barrancs que s'endinsen cap a l'interior de la serra. La flora més propera al mar es caracteritza per les comunitats de limoniums (Limonium spp.) i fenoll marí (Crithmum maritimum).
De la fauna cal destacar la presència d'aus marines, les espècies d'amfibis i les espècies més comunes de mamífers que solen ser més difícils d'observar.
Des de molt antic la Serra d´Irta ha estat poblada, mostra d'açò és el ric patrimoni històric que alberga, del que destaquen el castell de Xivert i el castell de Polpis, tots dos d'origen àrab i que van acabar en mans de l'Ordre dels Templaris.
En el castell de Polpis i al costat de les seues derruïdes muralles i torres que encara es conserven, viuen algunes espècies com el tramús del diable (Anagyris foetida), arbre que es cultivaba a l'interior de les fortificacions i castells per les seues propietats tòxiques sent utilitzat per a enverinar les puntes de les fletxes.
També destaquen algunes de les torres de vigía existents en la serra, com són la torre Badum que es troba sobre un dels penya-segats més alts de la Comunitat Valenciana i la torre Ebrí que es troba situada a l'interior.
Finalment, nomenar les dues ermites existents que encara mantenen l'arrelament cultural en la població i que es troben situades en els dos extrems de la serra,l'ermita de Santa Llúcia i Sant Benet en el terme municipal d'Alcalà de Xivert i l'ermita de Sant Antoni a Peníscola.

Share This Video


Download

  
Report form