Rus bakanların Kahire temaslarını siyaset bilimci sayın Samir Ghattas ile tartışacağız.
Euronews:
Moskova’nın dışişleri ve askeri yetkililer ile Kahire’ye yaptığı çıkartmanın zamanlamasını nasıl değerlendirmeliyiz?
Samir Ghattas:
“ABD’nin politikaları, Ortadoğu’da ve özellikle Müslüman Kardeşler hükümetinin devrilmesinin ardından Mısır’da huzursuluğa ve kafa karışıklığına yol açtı. Müslüman Kardeşler’in ardından Washington Mısır’a karşı yeni bir politika belirledi. Askeri ve mali yardımları keserek baskı uygulamaya başladı. Bu şartlarda Mısır yeni ilişkiler geliştirme yoluna gitti, daha doğrusu dünyanın farklı bölgelerindeki eski ilişkilerini canlandırma kararı aldı. Özellikle Rusya ile olan ilişkilerini. Belki daha sonra Çin, Hindistan ve diğer yükselen güçlerle de benzer bir sürece girecek.
Burada ayrıca Rusya’dan ihraç edilen tahıl ürünlerinin Mısır ekonomisi için hayati önemi de söz konusu. Kahire, Moskova ile ticari ilişkilerini de geliştirmek zorunda.
Euronews:
Peki bu adım neden yıllar süren soğuk ilişkilerin ardından geldi. Bunu Washington ve Moskova arasında bir rol değişimi olarak görebilir miyiz?
Samir Ghattas:
“Bu durumun işlevsel olarak daha önce bölünmüş rollerin yeniden paylaşılması noktasına varacağını sanmıyorum. Çünkü ilişkiler yeni bir çatışma üzerine kurulu gibi görünmüyor. Bu görüntü bile başlı başına bir çatışma sebebi olabilir alsında. ABD’nin Rusya Federasyonu’na oranla çok daha farklı çıkarları söz konusu. ABD’nin Rusya ile Ortadoğu’da aynı rolü paylaşmayı kabul edeceğini sanmıyorum. Ancak Rusya’nın Suriye’deki güçlü varlığı ve İran’la sağlam ilişkilerine Mısır da eklenirse Rusya ve Ortadoğu arasında yeni bir dönem başlayabilir.”