1/2 - Procurorul GHEORGHE OANCEA - dezvaluiri despre dosarul ROSIA MONTANA

Views 101

Prima parte a emisiunii "Jocuri de putere" cu Rares Bogdan (Realitatea TV) din 9 oct. 2013

http://www.realitatea.net/dezvaluiri-uimitoare-despre-dosarul-rosia-montana-aurul-la-schimb-cu-nato_1289465.html

Fostul procuror militar Gheorghe Oancea, care a instrumentat dosarul de la Roşia Montană, a făcut dezvăluiri uimitoare la Realitatea TV. Oancea spune, printre altele, că premierul Adrian Năstase a transmis şefei ANRM, Maria Stratulat, că blocarea afacerii Roşia Montană ar fi un impediment în calea aderării României la NATO.

Fostul procuror a aflat despre neregulile afacerii RMGC în timp ce ancheta cazul unui ofiţer MAPN care ar fi vândut către Gabriel Resources nişte documente secrete privind Roşia Montană. Oancea spune că, în cele din urmă, a transmis dosarul către PNA.

"Găsesc că această afacere e o escrocherie care mie mi se pare că s-a împiedicat undeva şi nu pot să agreez să accept că se poate acoperi aşa ceva. Dosarul a fost identificat, are nr. 11/P/2003, priveşte pe maiorul MApN Tănase Nicolae, şi care a fost la mine în cercetare pentru infracţiuni la siguranţa naţională. Sesizarea mi-a fost făcută de SRI. Am văzut un fragment din expunerea domnului Maior la Comisia pentru SRI şi am văzut că Serviciul a dat vreo 500 de rapoarte, informări şi că n-a sesizat niciodată Parchetul... Nu, domnilor. Este dosar care se poate verifica. Dosarul a venit numai în urma unei sesizări SRI. Respectivul era maior în cazul Direcţiei Topografice a MAPN şi vânduse materiale dobândite prin activitatea sa profesională Roşiei Montană, companiei private, Gabriel Resources. Am început cercetările, era în 2003. Am văzut documente, actele care au constituit începutul afacerii, o parte din dezvoltarea afacerii, parte substanţială, fără încheierea afacerii", spune Gheorghe Oancea.

"Am primit după câteva luni de cercetare un document emanat de la MApN prin care eram notificat că faptele pentru care era cercetat ofiţerul nu mai subzistau întrucât documentele secrete presupuse a fi vândute au fost declasificate. A trebuit să mă conformez unei probe de asemenea natură, am dat soluţie de NUP pentru ofiţerul în discuţie, dar pentru că aveam şi documente care priveau nişte fapte care indicau o escrocherie care viza aurul de la Roşia Montană. Mi s-au părut lucrurile extrem de suspecte. Documentele din dosar mi s-au părut extrem de suspecte", adaugă Oancea.

Dosarul, spune fostul procuror militar, a apărut ca urmare a sesizării SRI.

Printre lucrurile suspecte observate de fostul procuror: perimetrul minei s-a mărit de patru ori, iar 80 de tone de minereu au plecat spre Australia, aparent pentru analize. Nu în ultimul rând, cei de la Roşia Montană au sponsorizat o conferinta a comunitatii de informatii care a avut loc în România în 2001 sau 2002.
[...]

Share This Video


Download

  
Report form
RELATED VIDEOS